Fermentētie piena produkti – daudzveidīgs veselības un uztura resurss

Author
Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāte

22. maijs, 2025. gads

science sabiedrības veselība

Fermentētie piena produkti nav tikai iecienīts ikdienas pārtikas produkts – tie ieņem līderpozīciju funkcionālās pārtikas tirgū un spēlē nozīmīgu lomu gan akūtu, gan hronisku slimību profilaksē. Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātē (LBTU) tiek veikts pētījums, kas pēta šo produktu daudzdimensionālo nozīmi – ne tikai kā probiotiku avotu, bet arī kā bagātīgu bioaktīvu savienojumu avotu ar potenciāli plašu ietekmi uz cilvēka veselību.

Fermentētie piena produkti _.png
LBTU publicitātes foto

Pienskābes baktērijas, kas tiek izmantotas fermentēto piena produktu ražošanā ieraugu veidā, spēj ražot virkni vērtīgu savienojumu – pienskābi, aminoskābes, taukskābes, B grupas vitamīnus un pat antibakteriālas vielas. Taču, neskatoties uz plašo ieraugu un fermentēto produktu klāstu tirgū, līdz šim trūcis visaptverošu pētījumu par to kopējo kvalitāti un potenciālu. LBTU īstenotais projekts "Bioaktīvo savienojumu novērtējums fermentētos piena produktos: jauna pieeja" (AF21) tiecas radīt jaunu izpratni un sistemātisku skatījumu uz šiem produktiem zinātniskā kontekstā.

Projekta mērķis ir novērtēt gan kvalitatīvi, gan kvantitatīvi, kādi bioloģiski aktīvie savienojumi veidojas, fermentējot gan bioloģiski, gan konvencionāli iegūtu pienu ar dažādiem ieraugiem. Tiek pētīta piena izcelsmes ietekme uz fermentētā produkta kvalitāti, īpaši pievēršoties savienojumu sastāva un satura atšķirībām. Šī pieeja ļauj padziļināti saprast, kā dažādi faktori ietekmē ne tikai produkta garšu un konsistenci, bet arī tā uzturvērtību un iespējamo ietekmi uz cilvēka veselību.

Par projektā paveikto skaidro Pārtikas institūta asociētā profesore, vadošā pētniece Jeļena Zagorska: "Līdz šim jau veikta bioloģiskajā un konvencionālajā lauksaimniecībā iegūta piena kvalitātes izpēte – analizēts aminoskābju un taukskābju sastāvs, baktericīdie savienojumi, ogļhidrāti. Uzsākti arī eksperimenti ar dažādiem ieraugiem, vērtējot to aktivitāti un dzīvotspēju uzglabāšanas laikā. Īpaša uzmanība tiek veltīta brīvajām aminoskābēm un taukskābēm, proteīnu frakcijām – savienojumiem, kas veidojas piena fermentācijas laikā un var būtiski ietekmēt gala produkta iedarbību."

Pētījuma rezultāti jau guvuši starptautisku atzinību – dati prezentēti konferencē "Nutrition and Health 2024""un pirmie rezultāti publicēti zinātniskajā rakstā "Analysis of fatty acids and antibacterial whey proteins in organic and conventional milk: potential influence on lactic acid bacteria growth". Projekta gaitā iegūtā informācija ir nozīmīga ne vien zinātniekiem, bet arī uztura speciālistiem, studentiem, patērētājiem un pārtikas ražotājiem, palīdzot pieņemt izsvērtākus lēmumus par pārtikas izvēli un ražošanas tehnoloģijām.

LBTU pētnieki turpina darbu, lai sniegtu jaunu skatījumu uz fermentētajiem piena produktiem kā daudzpusīgu veselības un uztura resursu.

Granta "Bioaktīvo savienojumu novērtējums fermentētos piena produktos: jauna pieeja" īstenošana notiek projekta "LBTU institucionālās kapacitātes stiprināšana izcilībai studijās un pētniecībā" ietvaros.

 

Lidzfinase_EU_2027.jpg

saistītie raksti

sabiedrības veselība pētījumi

Pētnieki un mediķi cer agrīni diagnosticēt sepsi, analizējot urīnu un sviedrus

Lai pasargātu priekšlaikus dzimušus mazuļus no biežām asinsanalīzēm, pētnieki un mediķi kopā meklē veidus, kā asinsanalīzes aizstāt ar urīna vai sviedru izpēti. Aplēses liecina, ka priekšlaikus dzimst 6% jaundzimušo. Latvijā pērn pārāk agri dzimuši vairāk nekā 600 mazuļi. Viena no sl…

Ilze Kuzmina, LR Ziņu dienests

20. augusts, 2025. gads

pētījumi sabiedrības veselība

Ķīmisko vielu kokteili var saturēt pat putekļi mājās. Pēta, kas uzkrājas iedzīvotāju organismā

Ķīmiskās vielas mūsdienās ir klātesošas visur – ne tikai ražošanas uzņēmumos, bet arī mūsu mājās, pārtikā, gaisā, apģērbā un kosmētikā. Tās bieži vien nodrošina ērtības, piemēram, pagarina produktu derīguma termiņu, piešķir patīkamu smaržu vai uzlabo materiālu izturību. Tomēr aiz priekšrocībām var …

Linda Matisāne, Lāsma Akūlova (RSU Darba drošības un vides veselības institūta pētnieces)

6. augusts, 2025. gads

sabiedrības veselība medicīna inovācija

Studenti izstrādā alternatīvu apdeguma brūču ārstēšanai

Latvijas studentu komanda “iGEM Latvia-Riga 2025” izstrādā alternatīvu apdeguma brūču ārstēšanas veidu uz dabisku savienojumu bāzes “Caseinova”. Komanda ar šo projektu piedalīsies pasaulē lielākajās sintētiskās bioloģijas sacensībās “iGEM Competition”, ko rīko organizācija “iGEM” (International Gen…

Labs of Latvia

30. jūlijs, 2025. gads

zinātne inovācija sabiedrības veselība

Rīgas Tehniskās universitātes studenti ir izstrādājuši risinājumu sirds mazspējas agrīnai diagnostikai

Divi Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) studenti Klara Kuzņecova un Ņikita Iznovs izstrādājuši inovatīvu, praktisku un mērogojamu tehnoloģisku risinājumu sirds mazspējas agrīnai diagnostikai, piedaloties Vita-Salute San Raffaele universitātes (UniSR) Itālijā un RTU kopīgi rīkotajā zinātn…

Rīgas Tehniskā universitāte

28. jūlijs, 2025. gads