Fermentētie piena produkti – daudzveidīgs veselības un uztura resurss

Author
Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāte

22. maijs, 2025. gads

science sabiedrības veselība

Fermentētie piena produkti nav tikai iecienīts ikdienas pārtikas produkts – tie ieņem līderpozīciju funkcionālās pārtikas tirgū un spēlē nozīmīgu lomu gan akūtu, gan hronisku slimību profilaksē. Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātē (LBTU) tiek veikts pētījums, kas pēta šo produktu daudzdimensionālo nozīmi – ne tikai kā probiotiku avotu, bet arī kā bagātīgu bioaktīvu savienojumu avotu ar potenciāli plašu ietekmi uz cilvēka veselību.

Fermentētie piena produkti _.png
LBTU publicitātes foto

Pienskābes baktērijas, kas tiek izmantotas fermentēto piena produktu ražošanā ieraugu veidā, spēj ražot virkni vērtīgu savienojumu – pienskābi, aminoskābes, taukskābes, B grupas vitamīnus un pat antibakteriālas vielas. Taču, neskatoties uz plašo ieraugu un fermentēto produktu klāstu tirgū, līdz šim trūcis visaptverošu pētījumu par to kopējo kvalitāti un potenciālu. LBTU īstenotais projekts "Bioaktīvo savienojumu novērtējums fermentētos piena produktos: jauna pieeja" (AF21) tiecas radīt jaunu izpratni un sistemātisku skatījumu uz šiem produktiem zinātniskā kontekstā.

Projekta mērķis ir novērtēt gan kvalitatīvi, gan kvantitatīvi, kādi bioloģiski aktīvie savienojumi veidojas, fermentējot gan bioloģiski, gan konvencionāli iegūtu pienu ar dažādiem ieraugiem. Tiek pētīta piena izcelsmes ietekme uz fermentētā produkta kvalitāti, īpaši pievēršoties savienojumu sastāva un satura atšķirībām. Šī pieeja ļauj padziļināti saprast, kā dažādi faktori ietekmē ne tikai produkta garšu un konsistenci, bet arī tā uzturvērtību un iespējamo ietekmi uz cilvēka veselību.

Par projektā paveikto skaidro Pārtikas institūta asociētā profesore, vadošā pētniece Jeļena Zagorska: "Līdz šim jau veikta bioloģiskajā un konvencionālajā lauksaimniecībā iegūta piena kvalitātes izpēte – analizēts aminoskābju un taukskābju sastāvs, baktericīdie savienojumi, ogļhidrāti. Uzsākti arī eksperimenti ar dažādiem ieraugiem, vērtējot to aktivitāti un dzīvotspēju uzglabāšanas laikā. Īpaša uzmanība tiek veltīta brīvajām aminoskābēm un taukskābēm, proteīnu frakcijām – savienojumiem, kas veidojas piena fermentācijas laikā un var būtiski ietekmēt gala produkta iedarbību."

Pētījuma rezultāti jau guvuši starptautisku atzinību – dati prezentēti konferencē "Nutrition and Health 2024""un pirmie rezultāti publicēti zinātniskajā rakstā "Analysis of fatty acids and antibacterial whey proteins in organic and conventional milk: potential influence on lactic acid bacteria growth". Projekta gaitā iegūtā informācija ir nozīmīga ne vien zinātniekiem, bet arī uztura speciālistiem, studentiem, patērētājiem un pārtikas ražotājiem, palīdzot pieņemt izsvērtākus lēmumus par pārtikas izvēli un ražošanas tehnoloģijām.

LBTU pētnieki turpina darbu, lai sniegtu jaunu skatījumu uz fermentētajiem piena produktiem kā daudzpusīgu veselības un uztura resursu.

Granta "Bioaktīvo savienojumu novērtējums fermentētos piena produktos: jauna pieeja" īstenošana notiek projekta "LBTU institucionālās kapacitātes stiprināšana izcilībai studijās un pētniecībā" ietvaros.

 

Lidzfinase_EU_2027.jpg

saistītie raksti

sabiedrības veselība medicīna

Rīgas Stradiņa universitātē top inovatīvs un veselībai nekaitīgs mutes skalošanas līdzeklis; pirmie rezultāti – iepriecinoši

Mutes skalošanas līdzeklis, kas satur dabīgas ēteriskās eļļas un, salīdzinot ar tagad nopērkamiem, neesot agresīvs. Tāds top Rīgas Stradiņa universitātē (RSU), kuras pētnieki un zobārsti pirmos līdzekļus sākuši piedāvāt pacientiem ar periodontītu. Šo smaganu iekaisuma slimību aktualizēja šonedēļ no…

Viktors Demidovs | Latvijas Radio

26. marts, 2025. gads

sabiedrības veselība

Veido jaunu metodi Latvijas pusaudžu un jauniešu psihiskās veselības rādītāju noteikšanai

Pēdējos gados, saskaroties ar globālajām krīzēm – pandēmiju, līdzās notiekošo karu, klimata un citām pārmaiņām – gan Latvijā, gan pasaulē ir palielinājies jauniešu skaits, kuriem dažādas psihiskās veselības  problēmas, tai skaitā trauksme vai depresija. Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) un Rī…

RSU un RTU VPP projekta komanda

10. februāris, 2025. gads

konkurss sabiedrības veselība

Izsludināts "NordForsk" konkurss "Ilgtspējīgas veselības un sociālās aprūpes sistēmas vecāka gadagājuma cilvēkiem"

NordForsk sadarbībā ar pētniecību finansējošām organizācijām no Baltijas valstīm izsludinājis konkursu "Ilgtspējīgas veselības un sociālās aprūpes sistēmas vecāka gadagājuma cilvēkiem". Pieteikumu iesniegšanas termiņš - 2025. gada 20. februāris, pulksten 13.00. Konkursa vispārējais mērķis ir r…

Latvijas Zinātnes padome

6. janvāris, 2025. gads

sabiedrības veselība

RSU vēršas pie jaunajām mammām ar aicinājumu piedalīties pētījumā

Rīgas Stradiņa universitāte (RSU) aicina iesaistīties pētījumā sievietes, kurām kopš 2022. gada bijušas dzemdības kādā no Latvijas slimnīcu dzemdību nodaļām. Aptauja par gūto dzemdību pieredzi tiek veikta vairākās valstīs starptautiskā Pasaules Veselības organizācijas (PVO) pētījuma* ietvaros…

Rīgas Stradiņa universitāte

19. decembris, 2024. gads