Kā radīt jaunas garšas saldējumam, dzērienam vai – kā piena sūkalas vai pārtikas atlikumus pārvērst vēl kādā citā produktā? Atbildes uz šiem jautājumiem šonedēļ kopā ar pētniekiem meklēja studenti gan no Vidzemes Augstskolas, gan ārvalstīm. Vairāki Latvijas uzņēmumi, kuri ražo pārtiku un dzērienus, Inovāciju koprades laboratorijai iesniedza savus izaicinājumus, ar kuriem saskaras ikdienā. Nupat norisinājās ideju prezentācija.

Kopumā desmit izaicinājumus studentiem un pētniekiem deva astoņi Latvijas pārtikas un dzērienu ražošanas uzņēmumi. Piemēram, uzņēmums “Fazer Latvija” iesniedza divus izaicinājumus. Viens no tiem – rast ilgtspējīgu risinājumu lielajam cepamā papīra daudzumam, ko izmanto ražošanas procesā, bet otrs – pārtikas pārpalikumu izmantošana, radot produktus ar pievienoto vērtību.
Līga Ostrovska, SIA "Fazer Latvija" konditorejas ražotnes vadītāja, par gūto pieredzi stāsta: "Brīnišķīga pieredze ar uzņēmējiem, ar pētniekiem. Tās situācijas, kuras mēs šeit risinājām, tās tiešām radās saistībā ar mūsu vērtībām. Ilgtspēja ir viena no mūsu pamatvērtībām. Tā kā mēs patiesi izbaudījām noteikti to rezultātu. Sanāksim kopā ar kolēģiem un izrunāsim gūtās idejas."
Katras komandas sastāvā bija gan Vidzemes Augstskolas, gan ārvalstu studenti, kā arī pētnieki no Latvijas un 11 citām valstīm.
Profesore no Francijas Klermonas-Overņas Universitātes Kristīne Rosata novērtē iespēju strādāt kopā ar studentiem no dažām valstīm: "Es palīdzēju veidot saikni starp cilvēkiem. No sākuma studenti manā komandā bija ļoti kautrīgi. Tagad viņi kopā smejas, visi gribēja iesaistīties prezentēšanā. Es domāju, ka mums izdevās izveidot īpašu saikni citam ar citu!"
Uzņēmumi komandām sniedza tūlītēju atgriezenisko saiti, komentējot ideju dzīvotspēju un realitāti, kā notiek procesi uzņēmumā. Savu izaicinājumu bija iesnieguši arī uzņēmums “Rūjienas Saldējums”, kas vēlas izveidot jaunas garšas saldējumam uz kociņa. Komanda radīja četras garšas, katram gadalaikam atšķirīgu un ar pievienotu proteīnu.
Loreta Roze, SIA "Rūjienas Saldējums" jauno produktu izstrādes vadītāja, norāda, ka darbs pie idejām vēl turpināsies un tās tiks testētas: "Man šī bija pirmā pieredze no uzņēmuma puses, es parasti šajos pasākumos piedalos kā students. Bija ļoti atsvaidzinoši redzēt studentu idejas. Idejas par kurām es, varbūt, arī neiedomātos. Studenti ļoti pārsteidza ar savu vēlmi darboties, ar savu entuziasmu, ar savām idejām."
Inovāciju koprades laboratoriju Vidzemes Atvērto inovāciju centrs organizē jau ceturto gadu. Pirmajos gados tā bija sadarbība starp pētniekiem un uzņēmējiem, bet jau otro gadu procesā iesaistīti arī studenti. Šogad pasākumu papildina arī pētnieki un studenti no ārvalstīm, lai piesaistītu papildu zināšanas un pieredzi.
Vidzemes Atvērto inovāciju centra vadītāja Santa Vītola stāsta: "Tas ieguvums šeit, visiem kopā strādājot, ir tas, ka tiešām šīs starptautiskās zināšanas, starpdisciplinārās komandas strādā kopā, pie viena galda ar uzņēmumiem, kas, patiesībā, nav tāda ierasta prakse. Izglītība ar pētniecību un uzņēmējdarbību strādā kopā, lai atrastu jaunas idejas un, iespējams, arī nākotnes sadarbības potenciālu."
Inovāciju koprades laboratorijas noslēgumā trīs labākās idejas saņēma finansējumu pētniecības stipendijām, lai studenti un pētnieki varētu vairākus mēnešus turpināt sadarbību.
Trešo vietu ieguva komanda, kura strādāja pie uzņēmuma “plūkt” izaicinājuma – ugunspuķu tējas ražošanas procesa automatizācijas.
Viens no komandas dalībniekiem Ēriks Ralfs Blaubergs dalās: "Šis bija jaudīgi. Es tiešām priecājos par to, kāds izaicinājums man trāpījās un to, ka es biju komandas līderis. Līdz ar to tā darba koordinēšana, tā ideja un tā radīšana – tas radīja tādu sen nejustu prieku attiecībā pret šāda veida projektiem!"
Otro vietu ieguva komanda, kura risināja Valmiermuižas alus izaicinājumu, radot ideju nākamās paaudzes fermentētam bezalkoholiskam funkcionālam dzērienam. Savukārt pirmā vieta tika komandai, kura radīja jaunu un ilgtspējīgu produktu ideju uzņēmumam Smiltenes Piens.