Latvijas zinātnieču dibinātās biotehnoloģiju kompānijas “SpirulinaNord” jaunā ražotne dos iespēju ievērojami palielināt ražošanas jaudu un ieiet eksporta tirgū. Uzņēmumā norāda, ka šī ir modernākā spirulīnas biotehnoloģiju ražotne Eiropā un, iespējams, pat visā pasaulē.
SIA “SpirulinaNord” ir vienīgais uzņēmums Ziemeļeiropā, kas pats audzē un piedāvā svaigu tropisko mikroaļģi spirulīnu, kas tiek dēvēta par vienu no uzturvielām bagātākajiem pārtikas produktiem. Pasaulē šo produktu audzē atklātos dīķos, kas pakļauti laika apstākļu un piesārņojuma ietekmei, bet “SpirulinaNord” izmanto pašu radītu audzēšanas sistēmu – aļģes aug kontrolētos optimālos apstākļos, tādējādi nodrošinot vienmērīgi augstu kvalitāti visa gada garumā.
Pētnieciskais darbs, lai izveidotu inovatīvo ražotni, ir ildzis vairāk nekā septiņus gadus – ideja par tropu aļģes audzēšanu vēsajā klimatā dzima 2017. gada rudenī Rīgas Tehniskajā universitātē. Savukārt ražotnes projektēšanai un būvniecībai bija nepieciešami deviņi mēneši.

“Izzinot spirulīnas vērtīgās īpašības – ANO spirulīnu pat ir atzinusi par pasaulē vērtīgāko pārtikas produktu – un novērojot arvien augošo pieprasījumu pēc tās, no lietišķās pētniecības projekta virzījāmies uz uzņēmējdarbību. Joprojām pētniecībai ir būtiska loma, jo ražošanas pamatā ir pašu izstrādāti fotobioreaktori jeb “viedie akvāriji”. Pasaulē ir dažādi citām vienšūnu aļģēm izveidoti fotobioreaktori, tomēr spirulīnai tie nav derīgi,” norāda “SpirulinaNord” dibinātāja un vadītāja Agnese Stunda-Zujeva.
Būs sešas reizes lielāka ražošanas jauda
Ražotnes izveidē investēts vairāk nekā viens miljons eiro, tostarp 383,9 tūkstoši eiro no Eiropas Jūrlietu, zvejniecības un akvakultūras fonda finansējuma investīcijām akvakultūrā. Šobrīd ir pabeigta ražotnes pirmā kārta, palielinot ražošanas jaudas no četriem līdz 24 kubikmetriem. Otrajā kārtā paredzēts uzstādīt vēl 20 kubikmetru fotobioreaktoru.
Ražošanas jaudu palielināšana ļaus uzņēmumam aktīvāk strādāt eksporta tirgos, kas ir tā mērķis no dibināšanas, taču līdz šim saražotais primāri tika realizēts tepat un eksportam produkta nepietika. Palielinātā kapacitāte ļaus nopietnāk pievērsties Lietuvas un citu Eiropas valstu tirgus apgūšanai.
Ideju attīsta kopš 2017. gada
Ideja par tropu aļģes audzēšanu Latvijas vēsajā klimatā dzima 2017. gada rudenī. Lai attīstītu biznesa ideju, komanda piedalījās Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) pirmsinkubācijas programmā “IdeaLAB” un izmantoja Eiropas Inovāciju un tehnoloģiju institūta atbalsta instrumentus, ko piedāvā RTU Zinātnes un inovāciju centrs.
2019. gadā, piedaloties straujas biznesa izaugsmes un uzņēmuma vērtības kāpināšanas programmā “EIT Climate-KIC Accelerator Latvia”, tika dibināts uzņēmums, bet gada izskaņā tika palaists pirmais bioreaktora prototips un sākta produktu ražošana un tirdzniecība. Attīstībai piesaistīts finansējumu arī no vairākām Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras programmām un jauno uzņēmēju atbalsta granta programmas “(ie)dvesma”, ko organizēja SEB banka un Pierīgas pašvaldības.
2023. gadā “SpirulinaNord” noslēdza 600 tūkstošu eiro finansējuma piesaisti no akceleratora “Buildit Latvia”, privāta investora un Lauku atbalsta dienesta akvakultūras grantu programmas, rakstīja Labs of Latvia.
Nākotnes pārtika
A. Stunda-Zujeva stāsta, ka spirulīnas augstās uzturvērtības dēļ pasaulē pieprasījums pēc tās strauji aug. Viņa apgalvo, ka šī aļģe ir viens no uzturvielām bagātākajiem pārtikas produktiem pasaulē, kas satur visas neaizvietojamās aminoskābes, milzīgu antioksidantu un vitamīnu daudzumu, tādēļ tiek uzskatīts par superproduktu. Turklāt tās audzēšana ir videi draudzīga. Šī iemesla dēļ NATO un ANO to atzīst par nākotnes pārtiku.
“Ne tikai Ķīnā, bet arī lielākajā daļā Eiropas, kur audzē spirulīnu, mikrobioloģiski nedrošā sastāva dēļ to kaltē, līdz ar to mūsu svaigajam produktam arī turpmāk būs augsts potenciāls un relatīvi zema konkurence,” ir pārliecināta A. Stunda-Zujeva.
“SpirulinaNord” klāstā ir svaiga spirulīna ābolu sulā, kā arī cidoniju vai dzērveņu sīrupā. “Produkti nav pasterizēti, lai maksimāli saglabātu visas bioloģiski aktīvās vielas. Joprojām piedāvājam arī svaigi saldētu spirulīnu, kas bija mūsu pirmais produkts un joprojām ir ļoti iecienīts patstāvīgo klientu lokā,” stāsta A. Stunda-Zujeva, uzsverot, ka šādus produktus neražo nekur citur pasaulē.