Saldējuma ķīmija – gardums ar zinātnes recepti

Author
Brigita Zutere, researchLatvia

11. augusts, 2025. gads

dabaszinātnes

No pirmā acumirkļa saldējums šķiet vienkāršs gardums, taču tā pamatā ir rūpīgi sabalansēta ķīmijas formula. Zinātnes komunikācijas zīmols researchLatvia aicina ielūkoties saldējuma pasaulē ne tikai gardēža, bet arī pētnieka skatījumā. Aiz krēmīgās garšas un vilinošās krāsas slēpjas aizraujoša zinātne – molekulas, kas sadarbojas, lai radītu perfektu desertu.

Saldējuma struktūra

Ikdienā mēs saldējumu pazīstam kā saldu, atvēsinošu gardumu, ko gatavo no piena, krējuma vai augļu sulām un biezeņiem, pievienojot dažādas piedevas. Savukārt no zinātnes skatupunkta saldējums ir komplekss koloīds – maisījums, kurā vienlaikus sastopami trīs stāvokļi: cietā fāze (ledus kristāli, tauku kristāli), šķidrā fāze (sīrupa šķīdums) un gāzveida fāze (gaisa burbuļi). Tie visi kopā veido gan garšu, gan tekstūru, gan baudījumu. Tieši tāpēc saldējuma radīšana ir sava veida fizikālās un pārtikas ķīmijas māksla.

 

Saldejuma_kimija_researchLatvia.png
Attēlam ir ilustratīva nozīme.

Parasti saldējuma sastāvu veido ledus kristāli (30%), gaisa burbuļi (50%), tauku pilieni (5%) un šķidrais sīrups (15%).

Mazi ledus kristāli nodrošina gludu tekstūru, gaisa burbuļi piešķir vieglumu, bet cukurs pazemina sasalšanas temperatūru, padarot saldējumu mīkstāku. Atkarībā no cukura veida un daudzuma mainās arī saldējuma cietība un viskozitāte.

Saldējuma gatavošanā izmanto speciālas iekārtas ar rotējošiem skrāpjiem, kas nepārtraukti noņem no tvertnes sienām veidojušos ledus kārtu. Tas palīdz iegūt īpaši mazus ledus kristālus un līdz ar to – gludāku un patīkamāku struktūru. Augstas kvalitātes saldējumiem bieži ir mazāks gaisa saturs, līdz ar to lielāks blīvums, un tie kūst lēnāk.

Tauki, olbaltumvielas un emulgatori

Zināms, ka tauki ir galvenie krēmīguma veidotāji. Piena olbaltumvielas apņem tauku pilienus, neļaujot tiem saplūst, savukārt emulgatori daļu no tām aizvieto, palīdzot stabilizēt gaisa burbuļus. Emulgatori ir vielas, kas nodrošina ūdens un tauku sajaukšanos. To molekulai ir divas daļas – viena pievelkas ūdenim (hidrofila), bet otra – taukiem (hidrofoba), tādējādi palīdzot tiem sajaukties vienmērīgā maisījumā. Sasalstot daļai tauku, veidojas adatveida kristāli, kas vēl vairāk stiprina saldējuma struktūru.

Garšas un krāsas ķīmija

No dabas iegūstamie savienojumi, piemēram, antociāni, piešķir augļu saldējumam sārtu nokrāsu, bet vanilīns rada vaniļas aromātu. Interesanti, ka aromātu veido arī tādas molekulas kā skatols, kas nelielā koncentrācijā rada maigu ziedu smaržu, savukārt citos apstākļos tā aromāts ir pavisam atšķirīgs. Krāsošanai izmanto gan dabīgas, gan mākslīgas vielas.

Stabilizatori – ilgāk saglabāta forma un tekstūra

Aptuveni 0,2% no saldējuma sastāva veido stabilizatori, piemēram, nātrija algināts un karagināns, kas iegūti no aļģēm. Tie samazina ledus kristālu veidošanos uzglabāšanas laikā, uztur viendabīgu tekstūru, t.i., novērš sastāvdaļu atdalīšanos un palēnina kušanas procesu.

Saldējums ir rūpīgi sabalansēts zinātnes un garšas eksperiments, kurā katrai sastāvdaļai ir sava nozīme.

Ledus kristāli veido tekstūru, tauki un emulgatori piešķir krēmīgumu, savienojumi rada garšu un krāsu, bet stabilizatori palīdz saglabāt ideālo formu. Šis ir viens no saldākajiem piemēriem, kā zinātne un kulinārija apvienojas vienā kārumā.

Avots: The Chemistry of Ice Cream – Components, Structure & Flavour >>

saistītie raksti

zinātnes komunikācija personība dabaszinātnes

Oktobrī ceļojošā izstāde “Zinātne Latvijai 2025” būs apskatāma RTU – Rīgā un Rēzeknē

Ceļojošā izstāde “Zinātne Latvijai 2025” paver iespēju iepazīt 12 Latvijas zinātnes personības un viņu devumu sabiedrības un pētniecības attīstībā. Akcentējot zinātnes universitātes pienesumu pētnieciskās darbības attīstīšanā, no 1. līdz 29. oktobrim šī Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) veid…

researchLatvia

1. oktobris, 2025. gads

zinātnes komunikācija dabaszinātnes humanitārās zinātnes un māksla sociālās zinātnes

“Zinātnieku nakts 2025” pulcē rekordlielu apmeklētāju skaitu – 29,6 tūkstošus visā Latvijā

Septembra pēdējā piektdienā visā Latvijā norisinājās Eiropas Zinātnieku nakts 2025, kas ar simtiem aizraujošu aktivitāšu pulcēja ap 29 650 dalībnieku. Eksperimenti, radošās darbnīcas un pastaigas ar pētniekiem parādīja zinātni kā sabiedrībai nozīmīgu resursu un vērtību. Šī ikgadējā iniciatīva …

researchLatvia

30. septembris, 2025. gads

zinātnes komunikācija kvantu tehnoloģijas humanitārās zinātnes un māksla dabaszinātnes starptautiskā sadarbība

Trīs Latvijas pētnieces 2025. gadā kļūs par prestižās "Baltijas stipendijas sievietēm zinātnē" laureātēm

Latvijā par konkursa "Baltijas stipendija sievietēm zinātnē 2025" laureātēm kļuvušas trīs jaunās pētnieces – Ph. D. Monta Brīvība, Ph. D. Jana Kukaine un Mg. phys. Elīna Pavlovska. Iniciatīvu ar Izglītības un zinātnes ministrijas finansiālu atbalstu īsteno Latvijas Zinātņu akadēmija (LZA) un UNESCO…

Latvijas Zinātņu akadēmija | UNESCO Latvijas Nacionālā komisija

25. septembris, 2025. gads

dabaszinātnes

Priekuļu pētniecības centrā top jaunas krāsaino kartupeļu šķirnes

Daudzās lietainās dienas šajā sezonā radījušas pamatīgas galvas sāpes zemniekiem. Ir cietusi raža, to ir arī grūti novākt, un tālāk arī apgrūtināti sējas darbi. Dažādas kultūras, tiesa, pētniecības un šķirņu selekcijas nolūkos, audzē arī Priekuļu pētniecības centrā. Arī izmēģinājumu lauki šogad saņ…

Sintija Ambote | Latvijas Radio Ziņu dienests

22. septembris, 2025. gads